Ga jij de uitdaging tot branche erkende meesterslager aan?
Na drie jaar voorbereiding door Stichting Meestertitels Slagersbranche zijn vorig jaar vier bevlogen slagers gestart met het afleggen van hun meesterproef. De meesterproef, bestaande uit drie onderdelen, is voor de eerste groep van 4 slagers achter de rug. In mei start een nieuwe groep slagers met hun meesterproef. Ben jij erbij?
Afgelopen jaar zijn vier kandidaten gestart met de meesterproef die bestaat uit de onderdelen vers vleesbewerking, ondernemerschap & communicatie en worstmakerij & traiteur. Na het tweede onderdeel van de meesterproef zijn er twee kandidaten over gebleven die het laatste onderdeel van de meesterproef inmiddels ook achter de rug hebben. Dennis van Dun van Slagerij Van Roessel uit Waalwijk en Wouter van de Veen van Slagerij Wout van de Veen uit Ederveen vernemen 15 maart of zij de titel branche erkende meesterslager mogen dragen.
Voor wie?
Elke gediplomeerde slager (m/v) kan zich inschrijven als kandidaat voor de meesterproef. Je hebt een gedegen opleiding, kennis en kunde van het ambacht/slagersvak, werkervaring en vaak een eigen zaak of je bent chef/ bedrijfsleider. Je bent bijvoorbeeld betrokken bij innovatie van producten, opleiden van nieuwe slagers en doet mee aan vakwedstrijden. Kortom, je functioneert op topniveau.
Wat houdt de meesterproef in?
De meestertitel ‘branche erkende meesterslager’ is de hoogst haalbare titel in de branche. De meesterproef test jou als slager door praktijk- en theorieopdrachten op de volgende onderdelen:
- Praktijk (worstmakerij, traiteur, vers vleesbewerking)
- Vakkennis
- Ondernemersvaardigheden
- Sociale en communicatievaardigheden
Intake
Als jij je hebt opgegeven als kandidaat, doorloop je eerst de intake ter voorbereiding op de meesterproef. Je ontvangt het intakeformulier en je maakt een werkplanning voor het onderdeel worstmakerij en traiteur. Ook heb je een gesprek met een vertegenwoordiger van de Commissie Meesterproef.
Aan de hand van de intake, wordt door de Commissie Meesterproef een advies gegeven of je kan starten met de meesterproef. Tenslotte is de meestertitel een titel voor de slager die op het allerhoogste niveau bezig is met het slagersvak. Als jij beschikt over kennis, vaardigheden en ervaring die meesterwaardig is, ontvang je het advies om de meesterproef af te leggen.
Het kan zijn dat jij nog niet over de kennis, vaardigheid en ervaring beschikt waardoor het behalen van de meestertitel haalbaar is. Dan ontvang je een advies waarin beschreven staat op welke gebieden je kennis en vaardigheden moet opdoen, ophalen of uitbreiden om op een later moment op te gaan voor de meesterproef. Het advies is niet bindend.
Meer informatie over de meesterproef