Wat houdt de meesterproef in?
De meesterproef bestaat uit drie onderdelen: communicatie & ondernemerschap, vers vleesbewerking en worstmakerij & traiteur. De meesterproef bestaat uit theorie- en praktijkonderdelen.
Het onderdeel 'communicatie en ondernemerschap' van de meesterproef draait om sociale, communicatieve en ondernemersvaardigheden. Je schrijft je eigen bedrijfsplan die je ook presenteert. Aan de hand van het bedrijfsplan toon je aan dat jij op het gebied van ondernemerschap en sociale en communicatieve vaardigheden op hoog niveau functioneert. Je laat jouw visie zien als ondernemer, vakman en ambachtsman. Daarnaast presenteer je de persoonlijke werkplanning voor het onderdeel worstmakerij en traiteur. En leg je een theorietoets af waarmee je je vakkennis kan aantonen.
De meesterproef bestaat ook uit praktijkopdrachten. Het praktijkgedeelte bestaat uit twee onderdelen: vers vleesbewerking en worstmakerij & traiteur.
Tijdens de ‘vers vleesbewerking’ staan zaken centraal als levende inkoop, slachttechnieken, uitbenen, vliezen en verdelen.
Tijdens het onderdeel 'worstmakerij en traiteur' producteer jij in twee dagen tijd 11 producten waarin 22 technieken zijn verwerkt. De werkplanning die je hebt gemaakt, is de basis voor het onderdeel worstmakerij en traiteur.